Spännande fakta om svarvning

Med en svarv så kan man göra många olika saker. Och idag så jobbar svenska industriföretag snabbare än någonsin med modern automatsvarvning som är otroligt precis och effektiv. Men automatsvarvningen har sina rötter i en teknik som är uråldrig. Här är några spännande fakta om svarvning som kanske kommer att förvåna dig…

Automatsvarvningens vagga finns i Grekland

Man kan spåra svarvens historia till 1400-talets Grekland. Då var det givetvis inte tal om automatsvarvning. Man använde sig av en mycket enkel form av svarv. Det var i stort sett bara frågan om en arbetsbänk och en påle som gick att rotera. Men det här är ändå värt att nämna för den första formen av svarv lade grunden till det som skulle komma. Den grundläggande designen är fortfarande aktuell i moderna industriella svarvar.

Automatverktygens moder

Under den industriella revolutionen så sågs svarven som maskinverktygens moder. Det beror på att svarvarna ledde till att man utvecklade fler maskinella verktyg för industriell tillverkning. Det kan till och med vara så att vi utan svarven inte hade sett samma intensiva utveckling av de maskiner som fortsatt är så viktiga för tillverkningsteknik.

Tusentals varv per minut

Svarven är något av en världsmästare på varvantal. Det finns träsvarvar som klarar nära 1500 varv per minut. Det är mycket. Många andra maskiner som är till för att bearbeta träföremål kan som mest komma upp i ett varvantal på 1000 per minut. Svarven leder ligan!

Svarvar som skapar exakta kopior

Med automatsvarvning så får vi exakta kopior. Tekniken är inte ny. Redan på 1800-talet så började man använda sig av svarvar som kunde få fram samma dimensioner gång på gång. Tekniken är mycket viktig vid produktion av stora volymer. Att jobba snabbt och samtidigt få exakta dimensioner gång på gång är verkligen en stor fördel.

Svarvar klarar mer än trä

Nuförtiden så är det inte bara trä som formas med svarvarna. Automatsvarvar inom industrin kan användas för att forma material som glas och metall. Svarven kan utrustas med olika verktyg och applicera olika tryck för att ge rätt resultat.

När man svarvar i glas så är det också vanligt att använda hetta. En glassvarv har en flamma som kommer att ändra på glasets form. Glaset roteras mot flamman och det här är en teknik som gör det möjligt att forma föremål som vinglas och karaffer.

När trä och metall ska svarvas så hyvlar man bort material lager för lager. Modern automatsvarvning gör det möjligt att göra detta utan att materialet skadas. Trots att man jobbar snabbt så blir ytan jämn och snygg. Många gånger så behöver man inte ens ge materialet någon ytbehandling då det blänker vackert då det kommer ut från svarven.

2 Apr 2019